Več kot 500 razstavljavcev, več kot 500 predstavitev
22. 1. 2020
Dobili smo Najpicopeka Slovenije in zmagovalce v mešanju pijač
30. 1. 2020

Že prvi dan sejmov Okusov presegel pričakovanja

Vrata so odprli že 14. Mednarodni strokovni sejmi Okusov, ki so že prvi dan presegli pričakovanja in postregli s presežki. Več kot 500 razstavljavcev je na svojih razstavnih prostorih pozdravilo strokovno javnost in gastronomske navdušence. Predstavljeni so bili trendi, tehnološke inovacije in smernice, ki jim bo gastronomija in hotelirstvo sledilo v letu 2020. Izstopali so predvsem trendi na področju sladoleda, koktejlov, pic, omak, pomak in paradižnikovih jedi.

Tomato day, cmok day, sladoled vsepovsod, uradna pica in koktelj – in še več

Prvi dan so zaznamovali tematski dnevi – Tomato Day, Cmok Day, neverjetna ponudba sladoledov, Uradni GASTexpo Venka Vojo koktejl in Uradna GASTexpo pica. Spoznali smo se s trendi na področju sladoledarstva, ki bo letos popolnoma v znamenju trajnosti – okusi se osredotočajo na kontrolirano (geografsko) poreklo, v ospredje pa bodo stopili tudi proteinski in sladoledi brez dodanih sladkorjev. »Ljudje vedno večji poudarek dajejo poreklu izdelkov, zato ni presenečenje, da je tako tudi na področju sladoledov. Seveda se vedno bolj zavedamo, kako potrebno je zdrav, zmeren, način življenja, zato proteinski sladoledi pridobivajo na popularnosti,« so povedali v Makabo, enem izmed največji sladolednih proizvajalcev pri nas. Na pokušino je bilo postavljeno 28 novih okusov sladoledov, takšnih, kot jih pri nas še bilo, in še vsaj toliko ostalih.

Pozdravili smo dva velika mejnika – sejmi Okusov so dobili Uradno GASTexpo pico in Uradni GASTexpo Venka Vojo koktejl, ki so ju sestavili mojstri picopeki in barmani po zadnjih trendih – tako kot sejmi, ki jih zastopata. Po vtisih obiskovalcev sta oba presegla kulinarična pričakovanja in zastavila smernice, ki jim bo sledil svet pice in mešanja pijač pri nas. Uradna pica je plod sodelovanja Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, sekcije picopekov, Ljubljanskih mlekarn, Kmetijske zadruge Metlika in podjetja Mutti. Uradna pica se bohoti s hrustljavo skorjico in mehko sredico, ki jima je dodana kurkuma, zeleni poper in limonska trava. Nadev je iz rikote in mešanice sirov, piko na i pa dodajajo suhe marelice in brusnična marmelada.

Uradni GASTexpo Venka Vojo koktejl je “zmešanček” gina Crespo, likerja Limoncetta iz Sorrenta, Quaglia likerja z okusom žafrana, likerja Blue Coracao, nekaj kapljic Bitter Truth Lemon in Indian Tonic Water. Recept še vedno lahko najdete na razstavnem prostoru Venka Vojo, kjer vam bodo barmani z veseljem podelili nasvete, kako zmešati najboljši koktejl.

Prvi dan sejmov je navdušil tudi Carlo Casoni, italijanski chef, ki nastopa tudi kot korporativni kuhar podjetja Mutti. Delil je nasvete o pripravi jedi s paradižnikovo pulpo oziroma mezgo in koncetratom. »V Mutti verjamem in za njimi res stojim, saj ne delamo na kvantiteti, temveč na kvaliteti. Iz dveh kilogramov paradižnikov lahko naredimo največ en kilogram paradižnikove pulpe oziroma mezge in tega se ves čas držimo. Kvaliteta je zaradi tega neoporečna,« nam je zaupal Casoni.

Veliko pozornosti za veganske jedi

Veliko pozornosti, tudi medijske, je pritegnil tudi razstavni prostor Slovenskega veganskega društva, ki so pekli veganske palačinke, pripravljali vegansko bolognese omako – pri kuhanju se jim je pridružila tudi novinarka ene izmed slovenskih televizijskih hiš, in predstavljali svoj 30-dnevni veganski izziv. Obiskovalce so informirali o trajnostni kuhinji, ki je prijazna tako do živali kot do planeta.

Zdrava pica, cocalero, pravilno točenje piv, čokoladni souffle, …

Že prvi dan sejmov je potekalo kar nekaj zanimivih delavnic – udeleženci so se lahko naučili vse o pripravi zdrave pice, pravilnem točenju piva, pekli so čokoladne souffleje, se preizkusili v izdelavi domačih testenin, s pomočjo profesionalnih aparatov, mešali koktejle iz Svete pijače Andov cocalero, se naučili vse o sous vide tehniki kuhanja, se sladkali z goloseintese – kombinacija okusov sadja ter čokolade in se spoznavali z sladolednimi novostmi v letu 2020.