Že prvi dan sejmov Okusov presegel pričakovanja
29. 1. 2020
Imamo ju! GASTexpo pivo leta in gurmanski sladoled leta 2020!
31. 1. 2020

Dobili smo Najpicopeka Slovenije in zmagovalce v mešanju pijač

Drugi dan sejmov so zaznamovala kar tri tekmovanja – Najpicopek Slovenije in dve novi tekmovanji v mešanju pijač, ki se lahko pohvalita z mednarodno udeležbo, predstavitve novih načinov kuhanja in profesionalnih kuhinjskih aparatov, predstavitev čisto novega okusa sladoleda – čili, in slastna jagodna torta, ki je nastala v sodelovanju z Naserjem Gashijem. Strokoven prispevek je dodala tudi konferenca Hospeo Masters 2020, kjer so povabljeni strokovni gostje razpravljali in dvigovali pomen človeškega kapitala v gostinstvu in turizmu. Obiskal nas je tudi Marius Cristian Cristea, ekonomski in komercialni svetovalec na veleposlaništvu Romunije, ki nam je predstavil najboljša romunska vina.

Navdušujejo premiere in sladoledni okusi

Obiskovalce je navdušila tudi svetovna novost v gastronomiji – Scraegg, aparat, ki na hiter in enostaven način pripravi zdrav obrok. Med prvimi na svetu je aparat predstavljen ravno na sejmi Okusov. Robusten in stilsko zasnovan aparat Scraegg s pomočjo pare pripravlja okusne jedi, brez umetnih dodatkov. V 15 sekundah so si obiskovalci lahko pripravili rahla umešana jajca z več okusi, ovsene kaše z dodanim sadjem, zelenjavne juha in sladice. Že drugi dan po vrsti so obiskovalce presenetili tudi sladoledni okusi, tokrat s čilijem. Tudi za jutri sladoledarji obljubljajo premiero, takšno, kot je pri nas še ni bilo!

Pekli pice, mešali koktejle, tekmovali in se veselili

Pozdravili smo že 8. Mednarodno prvenstvo Najpicopek, ki se ga je udeležilo več kot 15 picopekov, tako ljubiteljskih kot tudi profesionalnih. Ob hudi konkurenci, je zmagovalec postal Ismet Mušič, ki je pripravil pico clorofilla. Navdih zanjo je dobil v Italiji, kot osnovo pa je pri zasnovi vzel zeleno – čim več zelenjave. »Testo vzhaja 3 dni, pri točno določeni temperaturi. Šele po 72 urah jo damo ven in jo pred pripravo pustimo še dve uri. Priprava pice je malce daljša, a je vredno, takoj ko jo poizkusiš. Namesto pelatov smo dodali domač pesto genovese. Na pici so se po dobrem premisleku znašli še fior di latte, podušen por, parmezan in ocvrt čips iz mete, žajblja, bazilike, rukole in kodrolistnatega ohrovta. Piko na i doda še burrata in kanček olivnega olja,« je povedal zmagovalec. Drugo mesto je pripadlo Janu Leverju, tretje pa Urošu Novelu.

Ljubitelje mešanja pijač pa sta navdušili dve tekmovanji – ICC Venka Vojo Trophy 2020 fancy drink in brezalkoholni koktejl 29. DP & ICC, ki sta imela mednarodno udeležbo. Prišli so mojstrice barmanke in mojstri barmani iz Švice, Avstrije, Finske in Hrvaške. Zmage v kategoriji brezalkoholnih koktejlov se je v mednarodni konkurenci razveselil Švicar Stefan Ludwig, v slovenski pa Edin Halačević. Drugo in tretje mesto v mednarodni konkurenci sta si razdelila Finka Janina Kousa in Avstrijec Dominik Wolf. V slovenski konkurenci je drugo mesto pripadlo Roku Dobnikarju, tretje pa Dragi Kepeš. V kategoriji Fancy drink je slavil Tomaž Fartek, ki je presenetil s kombinacijo okusov v svojem koktejlu – tudi grški jogurt se znašel med sestavinami »Zmagovalni koktejl ima prefinjen okus, kombinacija gina, sirupa vanilija in karamela, cimeta in grškega jogurta z okusom kokosa. Navdih sem dobil v tujini,« je povedal zmagovalec. Drugo mesto je osvojil Edin Halačević, tretje pa Aleš Šmid.