Imamo ju! GASTexpo pivo leta in gurmanski sladoled leta 2020!
31. 1. 2020
Priprave na sejem okusov GASTexpo 2022 so v polnem teku
3. 11. 2021

Minili že 14. Mednarodni sejmi Okusov, ki so podrli rekorde

Točno ob 19. uri so vrata zaprli že 14. Mednarodni strokovni sejmi Okusov, ki bodo v spominu zagotovo ostali po presežkih. Prehiteli so vse predhodne izvedbe – toliko uspešnih poslovnih sodelovanj, dobrih praksa, trendov, inovacij in premier še ni bilo predstavljenih. Danes še pod vtisi več kot uspešne zgodbe, jutri pa organizatorji že prično s pripravami na prihodnje leto, ko sejmi Okusov praznujejo veliko obletnico, 15. rojstni dan. Svoje mesto na jubilejni izvedbi si lahko zagotovite že zdaj – v čast nam bo praznovati z vami.

Sladoledne premiere in kulinarične dobrote Masterchefa

Tudi na zadnji dan sejmov smo pozdravili veliko sladoledno premiero – sladoled s črno malvazijo. Tako je, prav ste prebrali – črno malvazijo. Seveda smo ob tem prvič v Sloveniji okušali tudi črno malvazijo. Po izjemnem odzivu na Uradno GASTexpo pico, ki je premiero doživela prvi dan sejmov, smo se skupaj z mojstri picopeki odločili, da jo za obiskovalce pripravimo še enkrat. Tudi tokrat je s svojo prefinjeno mešanico okusov navdušila. Obiskovalce je s svojim kuharskim znanjem in veščinami razvajal tudi Jaka Mankoč, zmagovalec Masterchefa 2018, ki je pri kuhi predstavil posebno rastlino morski koprc, bolje poznano kot morski šparglji. Pripravil je dve mojstrovini  – fuže s potočnimi raki, hrustljavo čebulo ter morskimi šparglji, in postrv s fregolo, kuhano v soku rdeče pese, hrustljavo svinjsko kožico in morskimi šparglji.

Zadnji dan sejmov poln delavnic

Tudi zadnji dan sejmov so kulinarični strokovnjaki pripravili zanimive delavnice. Italijanski slaščičarski mojstri so učili, kako pripraviti klasične porcijske slaščice z modernim pridihom. Barmani so predstavili nove trende brezalkoholnih koktejlov, kjer bodo v letu 2020 prevladovali koktejli z brezalkoholnim ginom in rumom. Za konec dneva so postregli še s penečim eliksirjem, ki je primeren za vse priložnosti. Picopeki Društva kuharjev in slaščičarjev so zaključili s Šolo pice, ki se jo je v treh dneh udeležilo več kot 50 picoljubcev. Zadnji dan sejmov so zaznamovale delavnice še enega velika mojstra – očeta Latte Art umetnosti, Luigija Lupija, ki je učil veščine in znanja, ki jih mora imeti vrhunski barista.

Nasnidenje do prihodnjega leta

14. Mednarodni strokovni sejmi Okusov so v štirih dneh gostili več kot 500 razstavljavcev, ki so pripravili vsaj toliko trendov, predstavitev, premier, dobrih praks in tehnoloških inovacij. Skupaj z razstavljavci smo pripravili več kot 50 različnih delavnic in prikazov priprave hrane. Dobili smo Uradni GASTexpo koktejl by Venka Vojo in Uradno GASTexpo pico. Sejmi Okusov so gostili kar tekmovanj – 3. izbor Piva leta, 8. Mednarodno tekmovanje za Najboljšega picopeka, 10. Mednarodno prvenstvo v izdelavi sladoleda – Gurmanski sladoled, 2. Državno prvenstvo TOPESPRESSO LATTE ART GRADING SYSTEM Slovenija in dve tekmovanji v mešanju pijač – ICC VENKA VOJO TROPHY 2020 – fancy drink, in 29. DP& ICC VENKA VOJO – Brezalkoholni koktejl. Zmagovalci so si na široko odprli vrata v svet kulinarike in se postavili ob bok največjim mojstrom.

14. Mednarodni strokovni sejmi Okusov so potekali skupaj z že 31. Alpe Adria, sejmom turizma, kampinga in karavaninga – štiri dni smo vzajemno skrbeli, da je bilo Gospodarsko razstavišče polno sejemskega dogajanja, ki se ga je udeležilo več kot 20.000 obiskovalcev.

Še pod vtisi več kot samo uspešno izpeljanih sejmov Okusov GASTexpo & Sladoled 2020 smo si pomahali v slovo, in si obljubili, da se prihodnje leto ponovno snidemo – od 27. januarja do 30. januarja 2021.