Dobili smo Najpicopeka Slovenije in zmagovalce v mešanju pijač
30. 1. 2020
Minili že 14. Mednarodni sejmi Okusov, ki so podrli rekorde
1. 2. 2020

Imamo ju! GASTexpo pivo leta in gurmanski sladoled leta 2020!

Tretji dan sejmov Okusov smo tekmovali, zmagovali, se veseli uspehov in nizali tesna poslovna sodelovanja. Dobili smo GASTexpo pivo leta 2020, Gurmanski sladoled leta 2020 in zmagovalce na 2. Državnem prvenstvu Topespresso Latte Art Grading System.

Kosilo pri A La Chef, dobrote na pokušino pri Kremeniti

Za kosila na sejmih Okusov vsak dan skrbi A La Chef, profesionalna kuhinjska linija izdelkov Tuš trgovin. Tokrat so obiskovalce navduševali z mini burgerji, hotdogi, paello, šmornom in mini slaščicami. Z show cooking-om in dobrotami za pokušino nas navdušuje tudi kulinarični promotor Boštjan Palčič, ki kuha na razstavnem prostoru podjetja Kremeniti. Že tretji dan zapored smo pozdravili tudi sladoledno premiero – tokrat so italijanski sladoledarni mojstri Carpigiani Gelato University pripravili sladoled z vinom Metliška črnina, Kmetijske zadruge Metlika.

Tretji dan sejmov Okusov je ponovno prinesel zanimive delavnice. Društvo barmanov Slovenije je pripravilo dve delavnici v mešanju pijač, udeleženci so se dodobra seznanili z eno izmed najpopularnejših pijač – ginom in večno klasiko – rumom.

Tekmovanja v pivu, priprave sladoleda in Latte Art

Že tretje leto zapored smo podelili naziv GASTexpo pivo leta, ki ga podeljujemo, da se zahvalimo našim butičnim pivovarjem za ves njihov trud in prizadevanje. Z gotovostjo lahko trdimo, da imamo v Sloveniji cvetoče in kvalitetno mikro pivovarstvo. Letos je tekmovanje potekalo v dveh kategorijah – svetlo in temno pivo, dobili pa smo tudi absolutnega zmagovalca. Na tekmovanje se je prijavilo več kot 25 različnih piv, kar samo priča o tem, kako uspešno je craft pivovarstvo pri nas. V kategoriji svetlo pivo je zmaga pripadla pivu Tutti Frutti, pod katerim se podpisuje bežigrajska pivovarna Omnivar. Pivo odlikuje stil New England Indian Pale Ale, ki zaradi kombinacije hmeljev Aurora, Chinook, Simcoe in Mosaic ter posebnega seva pivskih kvasovk, pričara vonj po tropskem sadju, grenivki, limeti in mangu. Drugo mesto si je prislužilo pivovarna Kajtimar za svoje Premium pivo. Tretje mesto je pripadlo belokrajinski pivovarni Vizir in njihovemu ČrnFestu. V kategoriji temno pivo je prav tako slavila pivovarna Omnivar s svojim pivom Holiday Hog, ki je kasneje postalo tudi absolutni zmagovalec in zdaj ponosno nosi naziv GASTexpo pivo leta. Zmagovalec slovi po svojem Russian imperial stout stilu. Je temen kot noč, z aromo vanilije in pražene kave. Nekaj mesecev je odležal na strokih burbonske vanilije. Je nežno sladkobnega okusa z notami kokosa, temne čokolade in kave. Drugo mesto v kategoriji temnih piv je pripadlo pivu 10’o clock, pivovarne Time brewery, tretje pa APE Stout, istoimenske pivovarne.

Z nazivom Gurmanski sladoled leta 2020 se lahko pohvali kreacija Poker Tee Petelin, iz novogoriškega bara Vogal. Sladoled, ki temelji na slovenski tradiciji, je med drugim prefinjena mešanice kutin, terana in praženih pinjol s solnim cvetom.

Tretji dan sejmov smo dobili tudi nove državne prvake v Latte Art umetnosti – potekalo je že 2. Državno prvenstvo Topespresso Latte Art Grading System. Nagrade so podelili v treh kategorijah – zelen, rdeč in črn lonček, ki temeljijo na težavnosti. Državni prvak v zelenem lončku je postal Dejan Jovanov, drugo mesto je osvojila Kristina Erić, tretja pa Julija Možina. Rdeč lonček je pripadel Nejcu Knezu, drugo in tretje mesto v tej kategoriji pa Sandiju Jugu in Lei Zajc. V najtežji kategoriji, kjer so potekali tudi najbolj napeti boji, je v finalu Tjaša Rogelj premagala Blaža Zakška, in tako postala absolutna zmagovalka 2. Državnega prvenstva. Tretje mesto je pripadlo Alenu Ostrvici. »Občutki so fenomenalni, sploh se jih ne da opisati. Presrečna zmagovalka sem. Seveda sem na državno prvenstvo prišla z zmagovalno mentaliteto, po tihem sem računala na zmago, a vseeno pred samim tekmovanjem nisem imela prevelikih pričakovanj,« je ob koncu povedala zmagovalka in dodala, da se je na tekmovanje pripravljala sama, več kot tri tedne.