Vse, kar morate vedeti pred začetkom 15. sejmov Okusov
16. 3. 2022
Uspešno izpeljani jubilejni 15. sejmi Okusov GASTexpo & Sladoled!
31. 3. 2022

Jubilejni 15. sejem okusov GASTexpo 2022 odprl svoja vrata!

Sejem okusov 2022 je včeraj, 23. marca, odprl svoja vrata in osvojil brbončice prav vsakega obiskovalca!

Dogodek, ki bo potekal še vse do 26. marca, ponuja raznovrstne delavnice točenja piva, priprave pizz, kruha, riža, testenin in široko ponudbo za vaša gospodinjstva. Poleg podeljenega naziva pivo leta, bomo v okviru dogodka iskali še naj picopeka Slovenije!

Prvi dan sejma je potekal v znamenju navduševanja obiskovalcev nad bogato ponudbo razstavljavcev, ki so na ogled in pokušino postavili raznovrstno ponudbo vrhunske kulinarike, sladoleda, vin, pic, kav in slaščic.

Glavno vlogo je nato prevzelo pivo. Vrhunski domači pivovarji in legende pivovarstva so v družbi tujih pivovarjev navdušili obiskovalce s svojo pestro ponudbo hmeljevega napitka in tako ustvarili pravi pravcat praznik piva.

Podeljen naziv pivo leta

Vrhunec dogajanja je sejem prvi dan doživel z razglasitvijo zmagovalca v nagradi GASTexpo 2022, kjer se podeljuje naziv »pivo leta«. Komisija, ki je štela 16 članov, je imela v tokratnem izboru izjemno težko delo, saj je morala izbirati med rekordnim številom več kot 80 prejetih vzorcev ne samo domačih, pač pa tudi tujih »craft« pivovarjev iz sosednjih držav Italije in Avstrije. Po besedah komisije so bila vsa piva vrhunske kvalitete in je bila odločitev res težka.

Ocenjevanje je zaradi rekordnega števila prijavljenih vzorcev trajalo 3 dni, naziv pivo leta pa si je tokrat z odličnim okusom in pod budnim očesom komisije prisvojilo pivo STOUT iz PIVOVARNE APE, za kar jim iskreno čestitamo!

Pri izboru gre omeniti, da je »craft« pivovarjev na slovenskem trgu res veliko in da smo bili v organizacijski in komisijski ekipi res pozitivno presenečeni, da je število craft pivovarjev v Sloveniji že tolikšno, kar nam je v okviru izbora »pivo leta« predstavljajo težek, a prav poseben izziv.

Izmed vseh pivovarjev smo v sklopu dveh kategorij – temno in svetlo pivo – za zmagovalce izbrali sledeče pivovarje in njihovo pivo:

Kategorija SVETLO pivo:
1. mesto – Mali Grad – Barley Wine
2. mesto – Omnivar – Regular Joe Lager
3. mesto – Frizi Beer – Spipanec Session IPA

Kategorija TEMNO pivo:
1. mesto – Ape – Stout
2. mesto – Varuh – Ančka
3. mesto – Looblahnah – Quadrupel

V okviru dogodka tudi pivovarske delavnice

Pivovarna Union bo v okviru sejma priredila tudi pivovarske delavnice, ki bodo letos potekale malo drugače. Obiskovalci si boste lahko naložili aplikacijo Pircheck, kar vam bo olajšalo še tako težek izziv točenja piva. Pri točenju piva se namreč pogosto zgodi, da nastane veliko pene, kar je čista začetniška »napaka«. S pomočjo uporabe aplikacije pa se boste vsem začetniškim izzivom hitro izognili, saj vam aplikacija omogoča, da si na enem mestu ogledate male trike velikih poznavalcev točenja piva in tako spoznali, katere so tiste skrivnosti in triki, da boste tudi sami postali pravi pravcati mojstri točenja piva.

Mednarodna zasedba

Poleg domačih vin bodo na tokratnem sejmu za pokušino na voljo tudi vina iz sosednjih dežel Italije, Avstrije in Hrvaške. Manjkala pa ne bodo niti vina in piva iz Španije in Romunije.

Dobrote Italije

V okviru sejma bodo prisotne Dobrote Italije, ki bodo brbončice prav vsakega obiskovalca v slogu italijanskega sloga »la vita è bella« razvajale vse dni dogodka. Le kdo si ne želi poskusiti dobre in domače pizze, sladoleda, testenin ali okušati italijanskih vin? Na letošnjem sejmu okusov GASTexpo se bodo tako predstavili tudi številni razstavljavci iz »dežele dobre hrane in pijače« Italije ter vas popeljali v svet italijanskih dobrot, kar bo za prav vsakega obiskovalca pravo pravcato gastronomsko potovanje po deželi tricolore.

Slovenski mojster slaščic po francoski šoli

Mojster slaščičar francoske šole Chef Naser Gashi, ki je ustanovitelj prvega slaščičarskega izobraževanja v Sloveniji, vam bo vse dni sejma na voljo s svojimi brezplačnimi slaščičarskimi delavnicami. Obiskovalce drugega dne je navduševal s prikazom priprave makaronov in čokoladnih bonbonov.

Naj picopek Slovenije

Jutri bo sejem potekal v znamenju tekmovanja za NAJ PICOPEKA Slovenije, zato vas prav vse vabimo, da se pridružite navijanju in preizkusite odlične pizze ter se podate v številne brezplačne delavnice priprave pizz, riža, testenin, sladoleda, kave, latte arta, pa tudi peke kruha in vrhunskih slaščic!

Ponudba za gostinstvo in gospodinjstva

Poleg bogate kulinarične ponudbe, ponudbe piva in vina, je na sejmu na voljo tudi vsa ponudba za gostinstvo in gospodinjstva.

Že na samem vhodu vas bodo v okviru sejma pričakali tudi številni razstavljavci s tehnično dovršenimi in pametnimi kuhinjami, najlepšim kuhinjskim priborom, krožniki in posodami, novimi čistilnimi tehnikami, najnovejšimi pomivalnimi stroji in še mnogo več.

Brez skrbi – tudi ostale dni bo poskrbljeno za tako pester program! V prihajajočih dneh se bodo zrvrstile delavnice kave Barcaffe, kjer bodo prikazali, kako pravilno speniti mleko, vlivanje mleka, da nastanejo čudovite kreacije, imenovane Latte art.

Mojster slaščic Gashi bo poskrbel, da vse navdušence nad slaščicami okrepi z znanjem, kako se pravilno npr. izdeluje zelo zahtevno sladico – Macrone.

Potekala bo tudi šola pice in tekmovanje za naj picopeka. Italijanskih razstavljavcev in picopekov seveda ne bo manjkalo! Sejem Okusov bo tudi letos dobil svojo uradno pizzo! Zaenkrat naj še ostane skrivnost, kakšna bo. Obiščite nas na sejmu, da skupaj razvajamo svoje brbončice s prepletom pravih kulinaričnih okusov.

Dogodek poteka še vse do 26. marca, zato se nam pridružite na Gospodarskem razstavišču!